Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag

Martin McDonagh
Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag
fekete komédia
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2021. április 16. 19:00

Fordította: Varsányi Anna

McDonagh legújabb darabja, melynek Londonban 2018 októberében volt a bemutatója, ismét hatalmas port kavart. A szerzőtől megszokott gyilkos humor és groteszk cselekmény ezúttal egy tizenkilencedik századi horror történetben ötvöződik.

Hans Christian Andersen, korának ünnepelt meseírója koppenhágai otthonának padlásán sötét titkot rejteget. Meséinek szerzője ugyanis egy apró kongói nő, Marjory, aki egy faládába zárva ontja magából azokat a meséket, melyeken generációk nőnek majd fel Európa-szerte. Andersen különös kegyetlenséggel bánik a fiatal nővel, ez azonban nem zárja ki, hogy időről időre önelégültsége ellenére – vagy éppen azért – joviálisan elbeszélgessen Marjoryval.  A fiktív történetben nyomokban felfedezhető egy-egy történelmileg hiteles mozzanat is, például az, amikor Andersen látogatást tesz angol kollégájánál, Charles Dickensnél, vagy a darab másik cselekményszála, a II. Lipót belga király által elkövetett kongói vérengzés.

A Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyagot először a londoni Bridge Theatre mutatta be 2018. október 12-én. A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

 

Szereplők: 
Hans Christian Andersen
Edvard Collin
Ingrid
Újságíró
Ogechi
Charles Dickens
Catherine
Kate
Walter
Charles Junior
Alkotók: 
Díszlet
Jelmez
Dramaturg
Ügyelő
Rendezőasszisztens