Mária főhadnagy

Huszka Jenő - Szilágyi László
Mária főhadnagy
nagyoperett két részben
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2013. február 08. 19:00

Írta: Szilágyi László
Zenéjét szerezte: Huszka Jenő

Huszka Jenő, a kiváló operettszerző 1875. április 24-én született Szegeden. Már ötéves korában nyilvánosság elé lépett, mint csodagyerek, amikor is a szegedi árvízkárosultak javára szervezett hangversenyen hegedült. Tizenegy éves korában lett a Szegedi Zenede hegedű-tanszakának növendéke. Érettségi után Pestre ment joghallgatónak, de közben beiratkozott a Zeneakadémiára is. 1896-ban végzett mind jogi, mind zenei tanulmányaival. Legnépszerűbb művei: Bob herceg, Gül Baba, Lili bárónő.

Huszka Jenő operettjének címszereplője valós személy volt. A történet 1848-ban Bécsben kezdődik. Simonich Máriát rokonai a lány tiltakozása ellenére egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Mária a forradalom hevében égő Magyarországra szökik, és nemzetőr-egyenruhát ölt. 1849-ben is férfiként, Lebstück Károly néven szolgál a seregben. Főhadnagyságig viszi, miközben eléri a végzet: a szerelem. Beleszeret a szigorú Jancsó hadnagyba, aki többször is megrója vakmerő hősködéséért. Mikor Mária egy estély alkalmából ismét nőként jelenik meg, a hadnagy is lángra lobban iránta.

2013. május 24-i előadásunk siket és nagyothalló nézőink részére jeltolmács, látássérült nézőink számára narrációval kerül színre, a 90 decibel Project közreműködésével.

 

Szereplők: 
Lebstück Mária
Farkasházy Antónia
Draskóczy Ádám
Herbert von Waldhausen
Kossuth Lajos
Simonich herceg
Simonich hercegné
Biccentő
Krantz doktor
Kocsmáros / Görgey Artúr
Kenéz / Jóska
Huszár / Lakáj
Tánctanár
Hajószakács
Alkotók: 
Animáció tervezők
Szcenikus
Jelmeztervező
Koreográfus
Karigazgató
Rendezőasszisztens
Rendező