Függöny fel!

Michael Frayn
Függöny fel!
vígjáték
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2019. február 08. 19:00

Fordította: Hamvai Kornél

A Függöny fel! első felvonásában egy jobb napokat látott utazó társulat az Ádámkosztüm című bohózatot próbálja. Másnap előadás, ám a darab sehogy nem áll. Az Ádámkosztüm valódi bulvár-darab, ahol fiatal lányok alsóneműben szaladgálnak, az idősebb urakról lecsúszik a nadrág és mindig az az ajtó nyílik ki, amelyiknek nem kellene. Egy ilyen előadás sikerének a kulcsa a tempó. Esetünkben – a rendező legnagyobb sajnálatára – éppen ez hiányzik. A második felvonás még az elsőnél is izgalmasabb. Hátulról szemlélhetjük a színpadi történéseket, miközben a takarásban zajlik az élet…

A vígjáték ötlete akkor pattant ki az angol drámaíró, Michael Frayn fejéből, amikor Mi, ketten című bohózatát egyszer a takarásból nézte végig. „Sokkal viccesebb volt, mint elölről. És akkor jöttem rá, hogy írnom kell egy darabot hátulról.”

1982-ben Londonban a komédiát az év legjobb vígjátékának választották meg, 1992-ben pedig filmet forgattak belőle Michael Caine főszereplésével.

Michael Frayn angol író, drámaíró, műfordító. Leghíresebb művei a Koppenhága és a Függöny fel!. Orosz drámaírók, elsősorban Csehov műveinek fordítója.

AZ ELŐADÁS HOSSZA KB. 140 PERC, EGY SZÜNETTEL.

A szerző engedélyét a United Agents LLP. és a Hofra Kft. közvetítette.

 

 

 

Szereplők: 
DOTTY, Mrs. Clackett
GARRY, Roger Lillicap
BROOKE, Vicki
FREDERICK, Philip Brent, Sejk
BELINDA, Flavia Brent
SELSDON, betörő
Alkotók: 
Díszlet
Dramaturg
Rendezőaaszisztens
Rendező