WEST SIDE STORY

Bernstein - Laurents - Sondheim
WEST SIDE STORY
musical két részben
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2012. február 18. 19:00

Jerome Robbins koncepciója alapján
 
Szövegkönyv: Arthur Laurents   Zene: Leonard Bernstein   Dalszövegek: Stephen Sondheim
 
Az eredeti produkciót rendezte és koreografálta: Jerome Robbins
 
Eredeti Broadway produkció: Robert E. Griffith és Harold S. Prince Roger L. Stevens-szel együttműködve

 
Fordította: Miklós Tibor

A shakespeare-i történet az 1950-es évek közepén játszódik New York West Side negyedében, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. A második generációs amerikai kamaszok csapata, a Jets, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Sharks közötti feszültség a végsőkig fokozódik. Mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. A két klán vezetői találkozóra készülnek, ahol megbeszélhetik egy utolsó nagy összecsapás részleteit. A győztes mindent visz – ez a jelszó. Csakhogy a szerelem beleavatkozik az eseményekbe. A Jets egyik tagja, Tony ugyanis szemet vet a gyönyörű Mariára, kinek bátyja Bernardo, a Sharks vezére. Szerelmük – akárcsak Rómeó és Júlia történetében – tragédiába torkollik. A mű drámai témája, kifinomult zenéje, nagyszerű táncjelenetei miatt és amiatt, hogy jelentős társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, az amerikai musical-színház egyik sarkkövévé vált.

Leonard Bernstein (1918- 1990) a West Side Story című musical mellett több zongoradarabot, kamarazenei művet, szimfóniát, balettzenét, színpadi- és filmkísérőzenét is komponált. 1958-tól tizenkét éven át a New York-i Filharmonikusok vezető karmestere volt. Előszeretettel vezényelte Brahms, Mahler és Copland műveit. Legismertebb művei: Jeremiah, The Age of Anxiety, Wonderful Town, Candide, Mass, „Kaddish”, Opus One és a Quiet Place.

A műből nagy sikerű film is készült 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezésében, Natalie Wood, George Chakiris és Richard Beymer főszereplésével. Leghíresebb hangfelvételén Mariát Kiri Te Kanawa, Tonyt José Carreras énekli.

 

Az előadás a Music Theatre International (421 West 54th Street New York 10019, tel: 212-541-4684)  szíves hozzájárulásával jött létre.

 

Szereplők: 
Tony
Diesel
A-Rab
Baby John
Snowboy
Mouthpiece
Tiger
Gee-Tar
Akárkié
Graziella
Velma
Minnie
Clarice
Pauline
Ynes
Zenaida
Juana
Lorena
Bernardo
Pepe
Juano
Anxious
Toro
Nibbles
Indio
Rosalia
Consuelo
Teresita
Francisca
Isabel
Susanita
Estella
Margarita
Schrank
Krupke
Gland Hand
Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Súgó
Világítás tervező
Rendezőasszisztens
Salsa tánctanár
Koreográfus asszisztens
Játékmester
Zenei asszisztensek
Zenei vezető
Rendező-koreográfus
Közreműködők: 
a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti Színház tánckara. A "Lesz egy hely..." dalt Kálnay Zsófia énekli.