Pipás Pista

Pozsgai Zsolt
Pipás Pista
tanyawestern
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2013. január 25. 19:00

A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. Utolsó kívánsága szerint, a saját kötelével, Szegeden. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. Pipás Pistát tizenkét éves korában cselédnek adták el a szülei, ott erőszakolta meg a gazda, majd mivel gyerek jött, kiházasította egy német cseléddel, Rieger Pállal, aki viszont egy év múlva meghalt az első világháborúban. A gyerek árvaházba került. Pipás Pista örökölt egy tanyát a nagyszüleitől, oda költözött, és férfiként élt tovább.
A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi. A tanyán egy kutyával, egy kecskével – és egy süketnéma, bolond fiúval élt, aki ellátta a teendőket, segített neki. Pipás Pistát először Papuskáné Bumbus Máli kereste meg azzal, hogy ölje meg az urát, mert üti-veri őt, és már nem bírja. Százötvenezerért mérgezte meg. És ettől kezdve még hat esetben ölt meg olyan férjeket, akik rosszul bántak a feleségükkel. Mind a hét eset más és más volt. Volt akit csak a pénzért, volt akit meggyőződésből ölt meg. Olyan is volt, aki tudta előre a végzetét – ha Pipás Pista megjelenik nála este, neki vége, megy a halálnak. A tanyavilágban az asszonyok tudták már, hogy kell megszabadulni a férjeiktől – Pipás Pista pedig olyan ügyes volt, hogy soha nem tudtak semmit rábizonyítani. Egészen az utolsó esetig…

„Ki volt ez a nő (vagy férfi?) és mi hajtotta előre végzetét? A zenés, olykor kegyetlen, olykor kacagtató játék elvezet bennünket a harmincas évek tanyavilágának átkozott és áldott világába.”
(Pozsgai Zsolt)

 

A darabban használt elektromos pipát a vape42.hu webáruház biztosította.

Színházunk ezzel a programmal (március 7-i és 8-i előadások) vesz részt a Mindenütt nő rendezvénysorozaton.

 

Szereplők: 
Pipás Pista
Pityu, a süketnéma fiú (20 éves)
Pampuska Mihály (idősebb, vagyonos ember)
Pampuska Mihályné, Máli (fiatal asszonyka)
Sulák Mihály (idősebb tanyasi ember)
Sulák Mihályné, Máli (fiatalos asszonyka)
Szokál Mihály (középkorú tanyasi ember)
Szokál Mihályné, Máli (meggyötört asszonyka)
Börcsök Mihály (nagytekintélyű, de fiatalabb ember)
Börcsök Mihályné, Máli (fiatalos, fura asszonyka)
Somos (fiatal csendőrnyomozó)
Epres (fiatal csendőrnyomozó)
Surding (idős tanyaorvos)
Vecsernyés Mihály (fiatal napszámos)
Tamburás
Alkotók: 
Díszlet-jelmez
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Zenei szerkesztő
Rendező