Ernani

Giuseppe Verdi
Ernani
opera négy felvonásban, három részben
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2018. április 19. 19:00

Olasz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel.
Szövegkönyvét Francesco Maria Piave írta Victor Hugo Hernani című színműve alapján.

 

Verdi pályájának egyik legnagyobb sikere volt az 1844-ben keletkezett Ernani. A megírást követő években százas szériákban került színre mind az olasz félsziget operaházaiban, mind Franciaországban. Hogy van az, hogy mi, modern operacsinálók és operalátogatók ezt a hajdanán ennyire népszerű alkotást nem ismerjük igazán? A választ magánál Verdinél kell keresnünk, aki a hét évvel később keletkezett Rigolettóval véglegesen szakított az úgynevezett bel canto stílussal, és az operát a reálisabb emberábrázolás felé terelte. Az új stílus más megközelítést és más énektechnikát követelt. A „szép ének” technikai mesterfogásait az énekművészek egyre kevésbé használták, a hang önálló értékei (erő, szín, magasság), valamint a drámai kifejezőerő kerültek a középpontba.

Az Ernani újjászületése a huszadik század zenei újrafelfedező mozgalmaihoz köthető, Verdi fiatalkori – mindaddig fitymált és alábecsült – művei műsorra kerültek, s ott is maradtak. Szeged a Vaszy-féle Nabucco felújítással sokat tett ezért a reneszánszért, s reméljük, mostani bemutatónk hozzájárul a még mindig árnyékban lévő Ernani újraértékeléséhez.

 
 

Alkotók: 
Díszlet- és jelmeztervező
Koreográfus
Vetítéstechnika
Magyar szöveg
Koreográfus asszisztens
Karigazgató
Rendezőasszisztens
Közreműködők: 
a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, a Szegedi Nemzeti Színház tánckara, a Szegedi Nemzeti Színház gyermekszereplői