Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

2024. június 04.
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház / fotó: Zsiros Aliz

A mai társulati üléssel hivatalosan lezárta 2023/24-es évadát a Szegedi Nemzeti Színház. A magas inflációból adódó nehézségek ellenére a nézők kitartottak a teátrum mellett: közel 102.000-en váltottak jegyet a színház saját produkcióira. Szinte az év minden napján, összesen 346 alkalommal gazdagodhatott kulturális élményekkel a szegedi közönség.

„Olyan szellemi-lelki aréna ez, ahol a résztvevők felszabadító játéka katartikussá emeli a nézőtéri élményt, ahol a szórakozás mellé popcorn helyett gyomorszorító kérdéseket vagy éppen kacagtató ráismerést kapnak nézők a jegyek mellé” – fogalmazott Barnák László az évadzáró társulati ülésen. A főigazgató számokkal alátámasztva ismertette az évadban elért eredményeket, szép sikereket, valamint beszámolt a szűkös anyagi lehetőségek ellenére véghezvitt, szükséges beruházásokról, eszközfejlesztésekről műszaki, informatikai, üzemeltetési és produkciós területen a két játszóhelyen és a dorozsmai díszletgyártó egységben.

Dr. Kozma József, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke hangsúlyozta, a fenntartó nevében büszkén állítja, hogy a Szegedi Nemzeti Színház szolgálja az egész várost, a nemzetet, az egyetemes kultúrát.

Az intézmény fontos feladatának tekinti a jövő kultúrafogyasztó, színházlátogató közönségének kinevelését is, ezért a gyerekelőadásokon felül a Kooperáló – Színházpedagógiai Alkotótér kiemelt figyelmet és energiát fordít a fiatalok érzékenyítésére, színházi nevelésére. Az évadban összesen 170 alkalommal valósult meg színházpedagógiai foglalkozás – az önismereti alkotóműhelytől a vitaszínházon át az irodalomterápiáig – összesen 6019 aktív, felnőtt és gyermek résztvevővel.

A 2023/2024-es évad számokban:

Nagyszínházi saját előadások: 119
Nagyszínházi egyéb előadások: 18 balett, 14 vendégjáték
Nagyszínházi saját előadások összesen: 151 (látogatottság: 74%)
Kisszínházi saját előadások: 113
Kisszínházi egyéb előadások: balett 15, 13 vendégjáték
Kisszínházi saját előadások összesen: 141 (látogatottság: 91%)
Saját előadások (30 féle) összesen: 292 (látogatottság: 82%)

Ehhez kapcsolódnak a vendégjátékok mellett a bérléses események, gálák, a Filharmónia Magyarország és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjei mintegy 25 előadással, valamint a Kooperáló előadásai, amelyekkel összesen 346 előadásnak biztosított helyszínt a Szegedi Nemzeti Színház az évad során.

Az impozáns előadás- és nézőszámon felül is volt mire büszkének lenni Szegeden:

A színház 140 éves évfordulóján Pro Theatro-díjat vett át a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Juronics Tamás és igazgatója, Echéry-Pataki András, aki Szeged Napja alkalmából Szegedért Emlékérmet kapott Szeged városától. A Szegedi Kortárs Balett 30 évéről fotókiállítás is tanúskodik a Kisszínház aulájában, amely ősztől ismét látogatható lesz.

A Szegedi Kortárs Balett az idei 105 előadásából 35-öt, köztük 2 új bemutatót (Lánglelkű, Fekete hattyú) tartott a Szegedi Nemzeti Színházban. A táncosok 25 alkalommal léptek színpadra külföldön, 11 európai városban. A Magyar Táncművészek Szövetsége Bocsi Petrát az évad legjobb női táncművészének választotta.

A Szegedi Nemzeti Színház tagjainak ítélt díjak a 2023/24-es évadban:

Kárász Zénó színművész – Kölcsey-érem
Molnár László karmester, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, valamint
Gömöri Krisztián – Szeged Kultúrájáért díj

A Pro Theatro-díjat ezúttal Szabó Károly telepvezető kapta a Szegedi Nemzeti Színházban és a Szabadtéri Játékokon végzett több évtizedes munkássága kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. 40 éve szolgálja a Szegedi Nemzeti Színház társulatát és azon keresztül a hazai színházi életet. 30 éve nyaranta a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain színpadmesterként koordinálja a díszítők munkáját. Nyugdíjazását követően is a színház kötelékében maradt, jelentős szerepet vállalva a szakember utánpótlás nevelésében.

Dr. Binszki József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere adta át az idei művészeti díjakat:

Énekkari Nívódíj (az énekkar szavazatai alapján): Farkas-Varga Anna énekkari művész
Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján) és Tánckari nívódíj (a tánckar szavazatai alapján): Stefanik Kata tánckari tag
Imre Zoltán-díj (a Kortárs Balett szavazatai alapján): Vincze Lotár táncművész
Makó Lajos-díj (a drámai tagozat szavazatai alapján): Török Dóra művészeti főtitkár

A Szegedi Nemzeti Színház által adományozott Varga Mátyás-díjat a műszaki munkatársak szavazatai alapján megosztva kapta Benkocs Sándor portás és Horváth László Zsolt gondnok.

A Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke, Dr. Párducz Árpád és Dr. Klukovics Katalin adta át az egyesület tagjainak szavazatai alapján Évad legjobb énekesnője díjat Máthé Beának, az Évad legjobb énekese díjat pedig Szélpál Szilveszternek,

A Szegedi Tudományegyetem Közönségdíját elsöprő fölénnyel idén Fekete Gizi kapta, a díjat Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodavezetője adta át.

A prózai társulat legtöbbet játszó színésze Poroszlay Kristóf volt, aki 103 alkalommal lépett az évad során a világot jelentő deszkákra.
Az operatársulat legtöbbet játszó művésze pedig Vajda Júlia lett, aki 84 alkalommal lépett színpadra az évad során.

A Szegedi Nemzeti Színház művészeti tanácsának tagjai, Fábián Péter, Koltai M. Gábor és Tárnoki Márk az idei sikerekre, tapasztalatokra alapozva egyöntetűen kiemelték, hogy várakozással, bizakodva tekintenek előre, a következő évadba, nagy lendülettel folytatják tovább a munkát a társulattal.

Dobszay Péter zeneigazgató elmondta, hogy országos összevetésben a Szegedi Nemzeti Színház élen jár az operajátszásban, az pedig külön öröm, hogy ilyen gazdasági helyzetben ez az értékteremtésre fókuszálva valósulhat meg, jövőre pedig még bővülni fog az operakínálat.

Az évad ugyan hivatalosan véget ért a kőszínházban, a munkatársak jelentős része a Szegedi Szabadtéri Játékokon folytatja a munkát. A jövő évi színházi előadásokra az előbérletezési időszakban június 14-ig válthatnak bérleteket a nézők, biztosítva, hogy számukra a 2024/25-ös évadban is a Szegedi Nemzeti Színház lesz a nap fénypontja.

>> Fotógaléria: Zsiros Aliz / Szegedi Nemzeti Színház