Fényév távolság Szegeden

2020. október 17.

November 20-tól láthatja a szegedi közönség a Nagyszínházban Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter klasszikusát, A padlást. A félig mese, félig musical 9-99 éves korig a nézők kedvence, a legsikeresebb magyar musical. A szegedi feldolgozás Méhes László rendezésében kerül színpadra, a mai olvasópróbával kezdetét vette a próbafolyamat.

 

Méhes László rendező elmondta, olyan csodát szeretnének teremteni a színpadon, amelytől a gyerekek színházba járókká válnak, de a felnőttek is egy erős, megható történetre számíthatnak. A rendező előrevetítette, hogy nagyszerű színészi alakítások mellett csodálatos zene, fantasztikus dalszövegek és gyönyörű látvány fogja jellemezni a produkciót.

 

Az 1988-as ősbemutató óta eltelt több mint három évtizedben számos generáció nőtt fel az örökzöld mesén. A történet szerint Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek. A szellemeket csak azok láthatják, „akinek a szíve olyan romlatlan és tiszta, mint a gyerekeké”.

 

Fényév távolság, Valahol, Szilvás gombóc, Enyém a pálya – mindannyiunk fülében ott csengenek ezek a dallamok, így a darab nem pusztán azok számára jelent feledhetetlen szórakozást, akik először látják, hanem azoknak is, akik gyerekkoruk meghatározó színházi élményét szeretnék újraélni.