WEST SIDE STORY

Bernstein - Laurents - Sondheim
WEST SIDE STORY
musical két részben
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2012. február 18. 19:00

Jerome Robbins koncepciója alapján
Szövegkönyv: Arthur Laurents
Zene: Leonard Bernstein
Dalszövegek: Stephen Sondheim
Az eredeti produkciót rendezte és koreografálta: Jerome Robbins
Eredeti Broadway produkció: Robert E. Griffith és Harold S. Prince Roger L. Stevens-szel együttműködve

Fordította: Miklós Tibor

A shakespeare-i történet az 1950-es évek közepén játszódik New York West Side negyedében, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. A második generációs amerikai kamaszok csapata, a Jets, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Sharks közötti feszültség a végsőkig fokozódik. Mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. A két klán vezetői találkozóra készülnek, ahol megbeszélhetik egy utolsó nagy összecsapás részleteit. A győztes mindent visz – ez a jelszó. Csakhogy a szerelem beleavatkozik az eseményekbe. A Jets egyik tagja, Tony ugyanis szemet vet a gyönyörű Mariára, kinek bátyja Bernardo, a Sharks vezére. Szerelmük – akárcsak Rómeó és Júlia történetében – tragédiába torkollik. A mű drámai témája, kifinomult zenéje, nagyszerű táncjelenetei miatt és amiatt, hogy jelentős társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, az amerikai musical-színház egyik sarkkövévé vált.

Leonard Bernstein (1918- 1990) a West Side Story című musical mellett több zongoradarabot, kamarazenei művet, szimfóniát, balettzenét, színpadi- és filmkísérőzenét is komponált. 1958-tól tizenkét éven át a New York-i Filharmonikusok vezető karmestere volt. Előszeretettel vezényelte Brahms, Mahler és Copland műveit. Legismertebb művei: Jeremiah, The Age of Anxiety, Wonderful Town, Candide, Mass, „Kaddish”, Opus One és a Quiet Place.

A műből nagy sikerű film is készült 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezésében, Natalie Wood, George Chakiris és Richard Beymer főszereplésével. Leghíresebb hangfelvételén Mariát Kiri Te Kanawa, Tonyt José Carreras énekli.

Az előadás a Music Theatre International (421 West 54th Street New York 10019, tel: 212-541-4684)  szíves hozzájárulásával jött létre.

Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Világítás tervező
Rendezőasszisztens
Salsa tánctanár
Koreográfus asszisztens
Játékmester
Zenei vezető
Rendező-koreográfus
Közreműködők: 
a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti Színház tánckara. A "Lesz egy hely..." dalt Kálnay Zsófia énekli.