Szerelmes Shakespeare

Marc Norman – Tom Stoppard – Lee Hall
Szerelmes Shakespeare
romantikus vígjáték
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2023. október 06. 19:00

A Szegedi Nemzeti Színház saját produkcióban bemutatja
Szerelmes Shakespeare

Marc Norman & Tom Stoppard forgatókönyve alapján
színpadra alkalmazta Lee Hall

A színdarab ősbemutatója a West Enden a Disney Theatrical Productions & Sonia Friedman Productions közös produkciójában történt, az előadást rendezte Declan Donnellan, a díszlettervező Nick Ormerod, a zeneszerző Paddy Cunneen volt.

Fordította: Szabó T. Anna

Will Shakespeare, a tehetséges ifjú író 1593 nyarán anyagi gondokkal küzd – új színdarabot kell írnia, hogy hitelezőit kifizethesse. Akárhogy sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, ihlet híján képtelen folytatni legújabb művét, pedig nagyon gyorsan szükség lenne egy borzongató, vicces, romantikus, véres, fordulatos, kardozós produkcióra, amelyben lehetőleg kutyák is szerepelnek, hogy a nézőtér biztosan megteljen. A készülő remekműnek eddig csak a címe biztos: Romeo és Etelka, a kalóz lánya. A szereplőválogatás sem túl bíztató, a jelentkezők leginkább a helyi kocsma mérsékelt képességű táborából verődnek össze. Az ifjú Willt már a teljes kétségbeesés környékezi, amikor a válogatáson feltűnik egy rendkívüli tehetség, Thomas Kent. A fiatal színészről hamarosan kiderül: férfiruhája csak álca, mögötte Lady Viola de Lesseps rejtőzködik. A nagy költő a lányban szerelmére és múzsájára talál. Zavaros és szenvedélyes események sora következik, hiszen Shakespeare házas, Erzsébet királynő parancsára pedig Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez.

Az Oscar-díjas film alapján készült színpadi változat szórakoztató, szellemes és tiszteletlen tisztelgés Shakespeare zsenialitása előtt. A Szerelmes Shakespeare mesterien ötvözi a tényeket és a fikciót, a tiszta költészetet és a játékos humort.

A színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Ügynökség képvisel.

AZ ELŐADÁS HOSSZA KB. 3 ÓRA, EGY SZÜNETTEL.

Így készült a Szerelmes Shakespeare a Szegedi Nemzetiben – videó ITT.

Szerelmes Shakespeare – Nézőink véleménye az előadásról – videó ITT.

Szereplők: 
Will Shakespeare
Viola De Lesseps
Királynő
Ned / Mercutio
Fennyman
Tilney
Ralph / Dajka
Sir Robert De Lesseps
Frees / Capuletné / Catling
Nol / Valentine / Benvolio
Lambert / Tybalt / Peter / Csónakos
Alkotók: 
Díszlettervező
Koreográfus
Koreográfus asszisztens
Harckoreográfus
Kutyatréner
Rendezőasszisztens
Rendező
Közreműködők: 
Színészek (Gergely, Ábrahám, Sámson), lakájok, udvari nép, színházi nép (Quickly asszony, Próteusz, Függönyös): Farkas Panna, Hőbe Barbara, Jónás Dzsenifer, László Lívia, Stefanik Kata, Szabados Tímea, Szincsák Patrícia, Baranyai Krisztián, Bolla Bence, Fülöp Ádám, Halmi Rudolf, Opavszki Máté, Slezák Dávid, Stefanik Sándor /// Köröstorki Ebtanoda – trénerek: Széles Lilla, Zoboki Dolóresz, Szécsényi Anita