A csengő / Rita

Gaetano Donizetti
A csengő / Rita
két egyfelvonásos vígopera, magyar nyelven
kisszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2024. február 16. 19:00

Donizetti két vígoperája szellemesen mutatja be a házasélet fonákját. Az eseménydús történetekben figyelemmel kísérhetünk egy el nem hált nászéjszakát, felbukkan egy álruhás szerető, láthatunk eltűnt férjet, megkerült férjet, de lesz itt csengőszó és lesznek pofonok. Fergeteges zene és virtuóz játék teszi nagyszerűvé ezt a két vérbő olasz komédiát.

A csengő

A szövegkönyvet maga a zeneszerző írta Mathieu-Barthélemy Troin, Léon-Lévy Burnswick és Victor Lhérie Az éjszakai csengő című vígjátéka alapján.
Szövegét fordította Blum Tamás.

Don Annibale lakodalmában vagyunk. Az öreg patikus gyönyörű, fiatal feleséget talált magának. A vendégsereg távozik, köztük Enrico, a menyasszony korábbi szeretője. A patikus mást sem akar, mint teljesíteni hitvesi kötelességét. A nászéjszakát azonban folytonos csengetés zavarja meg. A patikába különös betegek érkeznek, egyik a másik után, a patikusnak pedig reggel indulnia kell Rómába. Nincs idő a szerelemre, eljön a hajnal, a szép feleség mégsem boldogtalan. Elégedetten néznek Enricoval a távolodó férj után. Virtuóz játék Donizetti pazar muzsikájával.

Rita

Szövegét Gustave Vaez írta.

Rita boldog, mert megszabadult férjétől, aki elnyomta őt, durván bánt vele. A férfi egy hajótörést követően eltűnt, így Rita szabaddá vált. Új férjet talál magának, akin leverheti mindazt, amit eddig kapott. Váratlanul azonban felbukkan az előző férj, és ekkor indul az igazi adok-kapok. Ki az úr a háznál? Ki hordja a nadrágot? Donizetti nem finomkodik, nagyszabású paródiát csinál szerelmi csatáinkból.

AZ ELŐADÁS HOSSZA KB. 2 ÓRA 30 PERC EGY SZÜNETTEL.

Így készült A csengő / Rita a Szegedi Nemzetiben – videó ITT.

Szereplők: 
A csengő – Serafina
A csengő – Don Annibale
A csengő – M. Rosa
A csengő – Spiridione
Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Zenei vezető
Karigazgató
Zenei asszisztens
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Rendező
Közreműködők: 
a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar