Színházi bestiák a Szegedi Nemzeti Színházban

2019. augusztus 21.
Színházi bestiák a Szegedi Nemzeti Színházban

A mai olvasópróbával megkezdődött a munka a Szegedi Nemzeti Színházban. April De Angelis Színházi bestiák című színművét Horgas Ádám rendezésében októbertől láthatja a szegedi közönség a Kisszínházban.

Elindult a 2019/2020-as évad első kisszínházi bemutatója, a Színházi bestiák próbafolyamata. Horgas Ádám rendező elmondta, kifejezetten női darabot állítanak színpadra egy kortárs feminista írónő, April De Angelis tollából. A mű az első színésznőkről szól, arról az időszakról, mikor a nők először léphettek színpadra, ami hatalmas áttörést jelentett és egyben fontos lépés volt a feminista mozgalmak felé.

A darab tükrözi a nők szabadságvágyát, a színházhoz való viszonyukat, érdekességként azonban haláluk után, a pokolban játszódik. A nézők Horgas Ádámtól megszokott módon ismét egy összművészeti alkotásra számíthatnak, melyben erős jelentéssel bír a zene, a képzőművészet pedig látványos vetítések formájában jelenik meg.

A Horgas Péter által megálmodott díszlet három teret elevenít meg: magát a színpadot a színpadon, az öltözők világát és a londoni utcaképet, ezzel több síkban ábrázolja az eseményeket, a vetítés pedig plusz mozgalmasságot, intenzitást kölcsönöz a látottaknak.

A zenét szintén a rendező szerezte, a barokk lágysága és virtuozitása keveredik az ősi motívumokkal, mely remekül érzékelteti a mitikus világképet, a túlvilágiságot. A hattagú kórus élőben énekel hatszólamú dallamokat, és egy handpan nevű modern hangszer kíséri őket. Annak érdekében, hogy a darab maibb, könnyebben értelmezhetővé váljon, Horgas Ádám az eredeti dramaturgián és a szövegen is változtatott, így ismét egy rendkívül egyedi, különleges produkcióra készülhet a Szegedi Nemzeti Színház közönsége.

Szereposztás:

Mrs. Betterton: Fekete Gizi
Doll Common: Molnár Erika
Mrs. Marshall: Szilágyi Annamária
Mrs. Farley: Borsos Beáta
Nell Gwyn: Csorba Kata

Közreműködnek az SZTE ZMK hallgatói.