Operabemutatóra készül a Szegedi Nemzeti

2022. szeptember 07.
olvasópróba

Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operájának bemutatására készül a Szegedi Nemzeti Színház. A produkciót magyar nyelven, Szőcs Artur rendezésében, Bodor Johanna koreográfiájával láthatja a közönség október 14-től a Nagyszínházban.

Szőcs Artur rendező az olvasópróba kezdetekor kifejtette, mennyire örül, hogy a jelenlegi nehéz időszak ellenére a Szegedi Nemzeti Színház küzd az operajátszás fennmaradásáért, és hálás, hogy ennek ő is részese lehet.

A szegedi közönség ismét egy nagyszabású előadásra számíthat: Slárku Anett díszlettervező és Kovács Andrea jelmeztervező erősen stilizált, letisztult, egyszerre modern és elegáns látványvilágot álmodott meg, melyben jelentős szerepet játszanak a fények, tökéletesen összhangot alkotva Weber zenéjével.

A történet szerint minden erdészállás elnyeréséért és a főerdész lányának kezéért próbalövést rendeznek a jelentkezők. Max úgy érzi, hiába szeretik egymást Agátával, ha nem lesz szerencséje, le kell mondania a lányról. Ekkor ellenlábasa, a sötét hatalmakkal cimboráló Gáspár lép hozzá, aki szintén pályázik Agáta kezére és az állásra. Elmeséli Maxnak, hogy különös hatalmú golyókat tud készíteni. Hét golyót önt: hat odamegy, ahová céloz, a hetedik azonban a sátáné.

Dinyés Dániel zenei vezető szerint A bűvös vadász az operairodalom olyan darabja, mellyel méltatlanul mostohán bánnak, Szegeden 60 év után látható újra. Rendkívül izgalmas, technikailag nehéz mű, Weber utat mutatott vele az utána következő német zenének. A szegedi nézőket az eddig megszokottól eltérő operabemutató várja, tele végletességgel, amit Szőcs Artur nagyszerűen tud összefogni.