Monodrámával is készül következő évadára a színház: a darab arra figyelmeztet, hogy a másság nem betegség!

2021. május 28.
Monodrámával is készül következő évadára a színház: a darab arra figyelmeztet, hogy a másság nem betegség!

Egy autista fiatalember világát bemutató monodrámával is készül következő évadára a Szegedi Nemzeti Színház. A kortárs francia szerző, Adrien Lepage Élet-Ritmusra című darabjának főhősét Medveczky Balázs alakítja, az előadás egyben magyarországi ősbemutató is lesz. Ma olvasópróbával indult a munka.

A francia szerző saját magának írta és játszotta is a darabot, aminek humora, költőisége és embersége a francia és belga színpadokon minden korosztály szívét gyorsan megnyerte.

A monodrámát Varsányi Anna műfordító, a szegedi színház dramaturgja ültette át magyarra, hazánkban először Szegeden állítják színpadra.

A darab legfontosabb üzenete az, hogy a különbözőség, a másság nem betegség. Azokat az embereket, akik valamilyen hátrányos helyzetben együtt élnek velünk, beskatulyázzuk, megbélyegezzük. Elfelejtjük, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi, csak bizonyos helyzetekre kicsit másként reagálnak. Ez olykor nagyon érdekes és gyönyörűen meg is színezi a hétköznapokat. Számomra pont az ő különlegességük a csoda – mondta az olvasópróbát megelőzően a rendező.

Hojsza Henrietta tavaly végzett a Színművészeti Egyetemen Horváth Csaba fizikai színházi koreográfus-rendező osztályában, a szegedi monodráma első önálló rendezése.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.

Fotók: Szabó Luca/Szeged.hu