Mária országa a mennybe ment: díjeső hullott a szegedi produkcióra az eSzínház Fesztiválon

2023. október 31.
Székely Csaba: Mária országa - történelmi bohózat, ősbemutató

Idén már második alkalommal hirdették meg szeptember 16. és 25. között az eSzínház Fesztivált magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára. A fesztiválon kettős szegedi siker született. A közönség szavazatainak összesítését követően az eSzínház Fesztivál idei közönségdíját a Szegedi Nemzeti Színház Mária országa című produkciója nyerte el. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést a darabban a régens királynét alakító Botos Éva vehette át.

Székely Csaba történelmi bohózatát ősbemutatóként állította színpadra Alföldi Róbert tavaly áprilisban a Kisszínházban. A Mária országa című színműben a szerző hiteles történelmi tablót rajzolt arról, milyen abszurd és nevetséges tud lenni a hatalomért vívott harc.

A sok humorral átszőtt abszurd történelmi játékban a drámatagozat csaknem összes művésze színpadra lépett, a főbb szerepekben Menczel Andreát, Medveczky Balázst, Szegezdi Róbertet és Fekete Gizit láthatta a közönség. Vendégként Botos Éva alakította Erzsébetet, a fiatal Mária nevében uralkodó régens királynét.

A Mária országának nem ez az első elismerése: a történelmi bohózat februárban már elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.

* * *

FRISSÍTÉS:

2023. november 8-án átadásra kerültek az eSzínház Fesztivál'23 díjai a Rózsavölgyi Szalonban.

Fotók a galériában a díjátadóról. Molnár Miklós felvételei.