Közönségtalálkozó a Reök-palotában: otthon, keserédes otthon

2024. február 28.
Gazdálkodj okosan! – közönségtalálkozó / fotó: Iványi Aurél

Az idei évad kortárs magyar ősbemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház. Fábián Péter Gazdálkodj okosan! című komédiájában napjaink szomorú valósága és fikció keveredik keserédes komédiává a színpadon. A készülő előadás kulisszatitkairól kedden délután közönségtalálkozón meséltek az alkotók a Reök-palotában. Megtudtuk, miért lakott Krausz Gergő a kaposvári egyetemen, kiderült, hogy Sziládi Hajna biztonsági játékos és hogy Vicei Zsolt már a tolató kamionok hangjáról megmondja, mit szállítanak.

A Gazdálkodj okosan folytatása annak a sorozatnak, amelyet 2018-ban kezdett el a teátrum, és azóta minden évadban színpadra állít egy kortárs magyar ősbemutatót. 

Most Fábián Péter saját szerencsejáték komédiáját rendezi meg a lakáshoz jutás gyötrelmeiről. A szerző szerint a szövegkönyv olyan naprakész, hogy még a próbák alatt is folyamatosan írják, sőt a bemutató után sem kizárt, hogy időről-időre változik, aktualizálják.

A darabot egy szomorú újsághír ihlette: az Eurostat elemzése szerint az elmúlt hét évben Magyarországon nőttek legnagyobb ütemben a lakásárak az egész unió területén.

– Ez egy szörnyű hír, mert azt jelenti, hogy Magyarországon szinte lehetetlen a fiataloknak fészket rakni. Számomra viszont mindez több volt egy hírnél, mert az elmúlt évben a feleségemmel magunk is végig jártuk a lakásvásárlás összes kálváriáját. Nekünk sikerült, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ezért mások történetét is szerettem volna feldolgozni.

Az előadáshoz a keretet egy társasjáték, a „szocialista Monopoly”, azaz a Gazdálkodj okosan! adta.

Egy fiatal pár – Tamás és Emőke, Krausz Gergő és Sziládi Hajna – egy szűk albérletben saját otthonról álmodik és amikor már szinte minden reményük elfogy, előkerül a társasjáték és megtörténik a csoda.

– Az a csavar a történetben, hogy amit kidobnak a kockával, az valósággá válik, valahogy úgy, mint az 1995-ös amerikai filmben, a Jumanjiban.

Az estet moderáló Barnák László főigazgató először arra volt kíváncsi, szoktak-e társasjátékozni a vendégek. 

Kiderült, Krausz Gergőék családjában komoly kohéziós erőt jelent a kártya, Sziládi Hajna pedig Monopolyval kezdte, csak később kapott rá a Gazdálkodj okosan!-ra.

– Ezek ágyaztak meg nálam a számítógépes játékoknak – mondta.

A darabban hét karaktert – többek között főbérlőt, lángosost és komornyikot – is megformáló Vicei Zsolt elmondta, bár szeretne saját lakást, de nem görcsöl rá, mert a tulajdonlás kevésbé fontos számára. Élete során számtalan helyen lakott már, de legtöbbször olyan albérletben, ahol felújították a házat, ezért már a tolató kamionok hangjáról felismeri, cementet szállítanak vagy téglát hoznak.

Krausz Gergő arról mesélt, hogy kaposvári hallgató korában egy időre társaival bevackolták magukat az egyetemre, ott aludtak, éltek, így próbáltak meg spórolni az albérleten.

– Legalább nem késtünk el az órákról!

Sziládi Hajna is a kaposvári kollégiumban kezdte, most pedig egy 29 négyzetméteres Öthalom utcai lakásban él.

– Nem vagyok túl jó fészekrakó, de lesz párhuzam az életem és az előadás között, hiszen a darab is Szegeden játszódik. Először érzem igazán otthon magam ebben a városban, sehol sem találkoztam még olyan kedves, barátságos emberekkel, mint Szegeden. Sokszor elég kimenni az utcára, hogy jó kedvem legyen.

A darab története szerint egy harmincas éveiben járó, fiatal pár albérleti pincéjében egy poros Gazdálkodj okosan! társasjátékot talál, amellyel játszani kezdenek és amit kidobnak, életre kel.

– Kicsit unalmas ez a játék, mert minden a szerencsén múlik benne, a játékosok szinte semmiről sem dönthetnek. Ez az életben is sokszor így van. Az előadásnak is fontos mondanivalója, hogy legtöbbször a vak szerencse dönt a sorsunkról – mondta Fábián Péter.

A történetben több mellékszál is felbukkan majd, többek között komoly konfliktusforrásként jelenik meg az eltérő társadalmi helyzetű szülői háttér, az anyagi különbségek súrlódáshoz vezetnek végül a két család között.

– Komoly problémát szülhet egy házasságban, hogy ki honnan jött, kinek milyen tehetősek szülei. Az ő segítéségük nélkül szinte lehetetlen otthont teremteni ilyen lakásárak mellett.

Komoly kockázatot kell ma vállalni azoknak a fiataloknak, akik fedelet szeretnének a családjuk feje fölé, hiszen egy egész életre el kell adósodniuk.

>>> Fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu