Gálaesttel ünnepelték Szeged szabadságát a színházban, a bevételt a Thealter fesztivál megmentésére ajánlották fel

2021. május 22.
Gálaesttel ünnepelték Szeged szabadságát a színházban, a bevételt a Thealter fesztivál megmentésére ajánlották fel

Szeged napi ünnepi gálával nyitotta meg hosszú szünet után ismét kapuit a közönség előtt a Szegedi Nemzeti Színház pénteken este. A kétrészes gálaműsor bevételét az állami támogatás teljes megvonása miatt ellehetetlenítésre ítélt Thealter Fesztivál megmentésére ajánlották fel. Hatszázezer forint jött össze!

Fél év után először gördült fel a függöny péntek este a közönség előtt. Szeged napját idén a színház olyan gálaműsorral ünnepelte, ahol a társulat művészei és a meghívott vendégek egyéni műsorszámokkal léptek fel. Az est bevételét a résztvevők a Thealter Fesztivál megrendezésére ajánlották fel.

Toronykőy Attila, a gálaműsor rendezője szerint a kétszer egy órás előadás több üzenetet is magában hordoz:

  • egyrészt a pandémia utáni újranyitást felett érzett örömet,
  • másrészt a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivált évek óta megrendező MASZK Egyesület támogatását és munkájának elismerését.

A rendező úgy vélte, Szegednek nem elég a nemzeti színháza, az alternatív vonalat képviselő MASZK Egyesület munkájára is szüksége van a közönségnek.

Mint azt korábban megírtuk, több évi csökkenés után az idén egyetlen forint működési támogatást sem nyert a minisztériumtól az egyesület, amely 1992 óta működteti befogadó színházként a Régi Zsinagógát, és tavaly harmincadik alkalommal rendezte meg a Thealter Fesztivált, Magyarország legrégebbi hagyományokkal bíró és legnagyobb független színházi fesztiválját.

Ezért döntött úgy a színház, hogy a gálaműsor jegybevételét felajánlja a fesztivál megvalósítására.

Az est éppen ezért Balogh József szavalatával kezdődött.

„Ez a város születésem helye, / Mintha dajkám dalával vón tele...” – tolmácsolta Petőfi Sándor gondolatait a MASZK Egyesület elnöke, majd Réti Attila Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából Bánk áriáját adta elő.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.