A zene szabadsága – Cziffra György emlékkoncert Balázs Jánossal

2024. április 04.
A zene szabadsága – Cziffra György emlékkoncert Balázs Jánossal

A Cziffra emlékkoncert sorozat a 2024. novemberében, a Magyar Zene Házában nyíló Cziffra Vándorkiállítás felvezető eseményeként hirdeti a valaha élt, egyik legnagyobb magyar zongoraművész életéről és munkásságáról készült tárlatot. A zongorista zseni művészetének sokoldalúságát ismerhetjük meg Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra fesztivál művészeti vezetője és vendégművészei interpretálásában.

A hangversenyen a klasszikus zenész Cziffrát Miklósa Erikával, a szintén Kossuth- díjas koloratúrszoprán operaénekesnővel, az 50-es évek pesti lokál hangulatát pedig Gubik Petra Junior Prima-Díjas színésznő - énekesnővel idézik fel az est folyamán.

Cziffra kiemelkedő technikai tudása megkérdőjelezhetetlen, egyedisége azonban az improvizációs képességében rejlik. Szellemiségéhez egyértelműen hozzátartozik a határok feszegetése.

Az öt vidéki városban megrendezésre kerülő koncertsorozat Cziffra zenei örökségét, s annak esszenciáját mutatja be: a klasszikus zene mellett a könnyűzene és jazz, valamint a kávéházi cigányzene remekműveivel.

Az emlékkoncert-sorozat varázslatos hangulatú estjein Cziffra Györgyre, a kalandos életű, nehéz sorsú virtuózra emlékezünk. A csodagyerekből lett világsztár rögtönzéseihez hasonlóan ez alkalommal is a fellépő művészek szenvedélye, a pillanat ereje és a szabad örömzenélés tölti majd be a koncerttermet.

A koncert ünnepélyes megnyitóval kezdődik.

Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház
Időpont: 2024. május 30. (csütörtök) 19.00

Közreműködik: Miklósa Erika, Gubik Petra, Balázs János

Jegyek válthatók online ITT.