A Pomádé király új ruhájának bemutatójára nagyzenekarral és ruhaügyi miniszterekkel készülnek az énekesek

2024. március 06.
Pomádé király új ruhája – közönségtalálkozó / fotó: Kuklis István

– Felnőtt fejjel is minden hangja ajándék – mondta a Szegedi Nemzeti Színház következő bemutatójáról, Ránki György gyermekoperájáról Dobszay Péter zeneigazgató. A Pomádé király új ruhája tizenegy év után március 14-én nagyzenekarral tér vissza a nagyszínházba. A darab zenés közönségtalálkozóját kedden délután tartották a Reök-palotában.

A készülő előadás kulisszatitkairól a rendező, Toronykőy Attila mellett a darab szereplői közül Cseh Antal, Ferenczy Orsolya, Szélpál Szilveszter, Tötös Roland és Réti Attila meséltek.

Ránki György gyermekoperáját, a Pomádé király új ruháját március 14-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház operatársulata Toronykőy Attila rendezésben.

A darabot tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban már színpadra állította az azóta a Magyar Állami Operaházba távozott rendező, aki most régi és új szereplőkkel ismét elővette az Andersen meséje nyomán született zenés komédiát.

– A készülő előadás egyszerre felújítás és új produkció is. Felújítás, mert nagyon sok olyan énekes szerepel benne, aki már tizenegy éve is részt vett az előadásban, új viszont, mert ezzel a díszlettel, és ezekben a jelmezekben még nem mutattuk be sehol, ráadásul több új szereplője is van – mondta Toronykőy Attila a beszélgetést moderáló Dobszay Péter zeneigazgató kérdésére.

Toronykőy Attilának ez már a sokadik Pomádé rendezése, Szegeden kívül színpadra állította már Veszprémben, Budapesten a Müpában és az Operaházban is, de most több ponton is változtat az előadáson:

– Most először rendezhetem meg nagyzenekarral a darabot, ami nagyon sokat hozzá fog tenni az új előadáshoz, hiszen Ránki György eredetileg is arra írta. Újdonság lesz az is, hogy először lesznek nevesítve egyes szereplők, mert különböző ruhaügyi miniszterek lesznek.

A címszerepet, akárcsak 2013-ban, most is Cseh Antal énekli, aki elmondta, nincs különbség abban, hogy felnőtteknek vagy gyerekeknek énekel. A szerep – a magasságok és mélységek miatt – különleges hangi adottságokat igényel az énekestől.

– Pomádé király egy basáskodó, nárcisztikus figura, de végső soron egy szerethető nagy gyerek – mondta a karakterről Cseh Antal.

A mese története szerint Pomádé király őfelségének fő a feje. Másnap a névnapját ünnepelné, ám egyetlen olyan ruhája sincs, amelyet ne viselt volna már legalább egyszer. Új ruha híján, úgy tűnik, elmarad az ünnepség. Ám ekkor csodával határos módon két idegenből érkezett takács járul a király színe elé.

Dani és Béni – Tötös Roland és Szélpál Szilveszter – a két jóbarát fennen hirdetik: minden mesterség közül a leghasznosabb a takácsoké, főleg, ha valaki olyan csodakelmét tud szőni, mint ők.

Megígérik a királynak, hogy csodafonalukból megszövik a csodakelmét, abból pedig kiszabják a csodaöltözetet. Egyvalamit azonban hozzátesznek: a ruhának van egy lényeges tulajdonsága. Csak az okosak, becsületesek és igazak látják. Aki hazug, gonosz vagy buta, nem lát mást, csak levegőt.

A két jóbarát a közönségtalálkozón be is mutatkozott egy dinamikus blues-os hangvételű duettel.

Dobszay Péter szerint végre egy opera, ahol a tenor és bariton nem ellenségei egymásnak. 

– Mi a való életben is jóbarátok vagyunk, így könnyű lesz a dolgunk a színpadon, elég lesz önmagunkat adni – mondta erre Szélpál Szilveszter, amit kollégája is megerősített.

Az egyetlen ember az udvarban, akinek van esze, Dzsufi, az udvari bolond, akit Ferenczy Orsolya személyesít meg. 

Bár egyetlen áriája sincs a darabban, de végig jelen van színpadon, ami nem kis „sportteljesítmény.”

– Egy koloratúr szerepben a mosoly nagyon sokat tud segíteni, mert hangképző szerepe lehet. Tőlem pedig a magánéletben sem áll távol a vidámság. Semmit sem kell beleálmodnom ebbe a szerepbe, mert nagyon közel áll hozzám – mondta énekesnő.

Réti Attila, aki Garden Robertonak, a ruhamesternek a szerepét énekli, elmondta, életében először ötven évvel ezelőtt találkozott az operával, akkor Gábor József énekelte a címszerepet, ő maga pedig tizenegy évvel ezelőtt énekelte először a szerepet.

– Sok könnyedséget igényel ennek a karakternek megformálása, kicsit olyan, mint egy rajzfilmhős – mondta.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.

>> Fotó: Kuklis István / Szeged.hu