Színházpedagógia

2021. augusztus 31.

KOOPERÁLÓ - Színházpedagógiai Alkotótér

A színház 2018/2019-es évadában indult Kooperáló célja olyan színházi nevelési programok megvalósítása, melyek által a fiatal és felnőtt érdeklődők résztvevőivé válnak a színházban zajló művészeti folyamatoknak, amikben együtt alkotó és gondolkodó, a színházi kultúrát értő és formáló közösséget alkothatnak.
A KOOPERÁLÓ a 2022/2023-as évadban is várja az érdeklődőket.

Placc
Színházi alkotóműhely – 10-13 éves korosztály részére

Az alkotóműhely célja, hogy a fiatalok egy szórakoztató légkörben bontakoztathassák ki személyiségüket, fejlesszék készségeiket, miközben a színházi alkotófolyamatra érzékeny, a színházat értő befogadókká válnak. A foglalkozásokat vasárnaponként 10:00-12:00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Alkalmaink ingyenesek. Az idei évadban folytatódik a már másodéves csoportunkkal elkezdett alkotómunka, ezért a jelentkezés csak a következő évadban lehetséges.

 

Bázis
Színházi alkotóműhely – 14-18 éves korosztály részére

A műhely célja egy olyan színjátszó bázis megteremtése, ahol bátran kérdezhetünk, miközben megkérdőjelezünk, és feleselhetünk, miközben kifejezünk. A közös alkotás jegyében játszunk, színészkedünk, rendezünk és írunk. A foglalkozásokat hétfőnként 17:00-20:00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Az idei évadban folytatódik a már másodéves csoportunkkal elkezdett alkotómunka, ezért a jelentkezés csak a következő évadban lehetséges.

 

Szektor
Közösségi játéktér – felnőttek részére

A program azoknak a 18 évnél idősebb érdeklődőknek szól, akik egy újfajta kulturális tevékenységet keresnek a tanulás vagy munka utáni szabadidejük eltöltésére. A foglalkozások kiváló lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy mindenféle elvárás nélkül fejlesszük készségeinket, miközben közelebb kerülünk önmagunkhoz és megismerkedhetünk másokkal. Az alkalmak során többek között improvizációs, ön- és társismereti, koncentrációs és csapatépítő játékok segítségével töltődünk fel és kapcsolódunk ki. Nem egymásra épülő foglalkozásokról van szó, ezért bármikor van lehetőség csatlakozni, akár csak egyetlen alkalomra is. A foglalkozásokat vasárnaponként 17:00-19:00-ig, a Szegedi Nemzeti Színház balett termében tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft. A korlátozott részvételi szám miatt előzetes regisztráció szükséges.

 

Visszajátszó
Közösségépítő foglalkozások általános- és középiskolások részére

A program célja, hogy a csoportos játék és gondolkodás segítségével könnyebb legyen a diákoknak egymásra hangolódni és megtalálni a kiegyensúlyozott tanévhez szükséges közösségi dinamikát. A foglalkozások ingyenesek és igény szerint alakíthatóak.

Hangadó
Előadásokhoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozások

A felkészítő- és/vagy feldolgozó foglalkozásokra általános- és középiskolai osztályok jelentkezését várjuk. A program ingyenes és igény szerint alakítható.
A programban szereplő előadások:
1984, Sirály, Szöktetés a szerájból, Leonce és Léna, A padlás

Szessön
Workshop-sorozat a Szegedi Nemzeti Színházban

Minden hónap utolsó vasárnapján Szessön a Szegedi Nemzeti Színházban!
Programsorozatunk célja, hogy pályakezdő színházi nevelési szakembereket és színházi alkotókat lássunk vendégül. Meghívottjaink a közösségi alkotófolyamatokkal aktívan kísérletező fiatal szakemberek, akik minden alkalommal egy-egy színházi workshop vagy foglalkozás segítségével ösztönöznek közös játékra és tapasztalatcserére.
Eddigi vendégeink: Antal Bálint, Milovits Hanna, Kabdebon Dominik, Magasi Dalma, Jónás Vera, Botka Dóra
Aktuális programunkról kérjük, érdeklődjenek a Kooperáló facebook oldalán.

Szegedszombat
Összművészeti közösségi projekt a Szegedi Nemzeti Színház és a Faktor Terminál együttműködésében – 2021/2022-es évad

Elsődleges célunk a városlakók bevonásával létrehozni egy olyan közösségi összművészeti projektet, mely a Szegedi Nemzeti Színház, színészek, képzőművészek, zenészek, diákok, művelődésszervezők és lokálpatrióták bevonásával jön létre azzal a céllal, hogy a városuk és a művészet iránt elkötelezett helyi lakosok megtapasztalhassák a közösségi alkotás örömét, alaposabban megismerhessék és népszerűsíthessék lakóvárosuk történetét, jellegzetességeit. A Faktor Terminál és Szegedi Nemzeti Színház alkotócsapata (Schermann Márta rendező, Kállai Ákos színházpedagógus és Gimesi Dóra író) egy olyan közösségi színházi projekt elkészítésén dolgozik, amely a szegedi boszorkányperek történelmi dokumentumait és legendáit a mai szegediek személyes vagy fikciós történeteivel szövi össze.

Osztálytermi előadások

Szegedi Nemzeti Színház – Motiváció Műhely: Fedezék című fórumszínházi előadás
Színész-drámatanárok: Bánvölgyi Tamás, Sziládi Hajna, Tánczos Adrienn
Szakmai konzulens: Makádi Balázs, Szutorisz Szabolcs, Szűcs Norbert
Joker: Kállai Ákos

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 60 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc
Fókusz: elnyomás és bullying – a konfliktuskezelés lehetőségei
Az előadás díja: 50 000 Ft

Szegedi Nemzeti Színház – Szegedi Szakképzési Centrum: Töréspont című komplex színházi nevelési előadás
Színész-drámatanárok: Kállai Ákos, Molnár Erika, Sziládi Hajna
Szakmai konzulens: Szabó Ági
Rendező: Tölgyfa Gergely

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 60 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc
Fókusz: tanárok és diákok közötti konfliktusok
Az előadás online és offline verzióban is elérhető.
Az előadás díja: 30 000 Ft

 

További információ, elérhetőség

Kállai Ákos – színházpedagógus
+36308552081 kooperalo@szinhaz.szeged.hu
https://www.facebook.com/kooperalo

Évek óta kísérletezem közösségi alkotófolyamatokkal. Egyetemi tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Szabad Bölcsészet szak, Filmelmélet és filmtörténet szakirányán kezdtem, majd 2014-2017-ig a Színház és Filmművészeti Egyetem Drámainstruktor szak, Drámajátékos szakirányán tanultam színházi nevelést. 2016-ban részt vettem a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hospitálási programjában, valamint 2015-2017 között a Káva Stúdió tagjaként tanulhattam. Az évek során a legkülönfélébb közösségekben játszhattam és gondolkodhattam ovisokkal, iskolásokkal és felnőttekkel. Volt, hogy színész-drámatanárként volt, hogy csoportvezetőként és akadt úgy, hogy rendezőként. Azonban mindegyik helyzetben közös volt a kölcsönös kíváncsiság, igény a szellemi tartalmak mélyebb megértésére. Számomra a színházi nevelés lehetőségei biztosítják a legszórakoztatóbb eszközöket ahhoz, hogy játszhassak az emberré válás folyamatával.