Drámapedagógia

2019. május 07.

Ide kattintva olvashatja el.

 

 

KOOPERÁLÓ Színházpedagógiai alkotótér

Placc:
Színházi alkotóműhely – 10-13 éves korosztály részére

Az alkotóműhely célja, hogy a fiatalok egy szórakoztató légkörben bontakoztathassák ki személyiségüket, fejlesszék készségeiket, miközben a színházi alkotófolyamatra érzékeny, a színházat értő befogadókká válnak.
A foglalkozásokat vasárnaponként 10:00-12:00-ig tartjuk. Maximális létszám 16 fő. Alkalmaink ingyenesek, viszont csatlakozni a honlapon található jelentkezési lap elküldésével lehet.

Bázis:
Színházi alkotóműhely – 14-18 éves korosztály részére

A műhely célja egy olyan színjátszó bázis megteremtése, ahol bátran kérdezhetünk, miközben megkérdőjelezünk, és feleselhetünk, miközben kifejezünk A közös alkotás jegyében színészkedünk, rendezünk, írunk, vagy éppen az együtt megtekintett előadásokról beszélgetünk. Bázisunk kiépítésének folyamatában a színházban alkotó kollégák is a segítségünkre lesznek
A foglalkozásokat hétfőnként 17:00-20:00-ig tartjuk. Maximális létszám 16 fő. Az ingyenes alkotóműhelyhez Te is csatlakozhatsz a színház honlapjáról letölthető jelentkezési lap elküldésével.

Szektor:
Drámacsoport – felnőttek részére

Szektor elnevezésű programunk azoknak a 18 évnél idősebb érdeklődőknek szól, akik egy újfajta kulturális tevékenységet keresnek a tanulás vagy munka utáni szabadidejük eltöltésére. A csoport kiváló lehetőség, hogy mindenféle elvárás nélkül fejlesszük készségeinket, miközben közelebb kerülünk önmagunkhoz és megismerkedhetünk másokkal. Nem egymásra épülő foglalkozásokról van szó, ezért bármikor van lehetőség csatlakozni, akár csak egyetlen alkalomra is.
A foglalkozásokat vasárnaponként 17:00-18:30-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő. Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft. A korlátozott részvételi szám miatt előzetes regisztráció szükséges.

Hangadó:
Többlépcsős színházpedagógiai programok középiskolai osztályközösségek és felnőttek részére

A Hangadó foglalkozásain résztvevő fiatalok és felnőttek a kreativitásuk segítségével fejezhetik ki az előadásokkal kapcsolatos benyomásaikat
Az ifjúsági előadásokhoz csatolt foglalkozásokra osztályok jelentkezését várjuk, míg a felnőtteknek megjelölt alkalmakra bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves. A foglalkozások ingyenesek az arra érdeklődő és bérletet vagy jegyet váltó osztályközösségek és felnőttek számára.
Az osztályoknak szánt program három lépcsőből épül fel.
Az első, 90 perces felkészítő foglalkozáson előzetes egyeztetés szerint körülbelül egy héttel az előadás megtekintése előtt vehetnek részt a diákok, amit igény szerint az osztálytermükben is megtarthatunk.
A második lépcső az előadás megtekintését jelenti.
A harmadik lépcső, egy 60 perces feldolgozó foglalkozás, amit rögtön az előadás megtekintése után a színházban tartunk. Amennyiben az előadást követő feldolgozó foglalkozás késői időpontra esik, van lehetőség másik időpontban találkozni. A résztvevők létszámának legalább 20 és maximum 50 főnek kell lennie.

A felnőtt nézőközönségnek szóló program két lépcsőből áll. Az előadás megtekintését követően a színházban van lehetőségük részt venni, egy 60 perces feldolgozó foglalkozáson. A részvételi számot harminc főben maximalizáljuk, ezért az regisztrációhoz kötött.
A foglalkozásokra a jegy és bérletváltáson túl, külön kell jelentkezni.
A Hangadó programjában szereplő eladások, fiataloknak és felnőtteknek szóló bérletek szerint:
(a programhoz nem csak a bérlettel rendelkezők csatlakozhatnak):

Radnóti Miklós bérlet: Szentivánéji álom, Valahol Európában, Tóték, / A gyilkos
Tömörkény István bérlet: Szentivánéji álom, Valahol Európában, Tóték, / A gyilkos
Universitas bérlet: Szentivánéji álom, Valahol Európában, Tóték, / A gyilkos

Tantermi előadások:

Samuel Beckett: Godot-ra várva c. komplex színházi nevelési előadás
Színész-drámatanárok: Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Kállai Ákos, Szívós László
Színházi nevelési konzulens: Kállai Ákos
Rendezte: Barnák László

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 40 fő max.
Korcsoport: 16 +
Az előadás időtartama: 90 perc (szünet nélkül)
Fókusz: Az elvárásokkal szembeni motiválatlanság.

Módszertani tartalom:
A drámát ugyan megőriztük klasszikus formájában, ám a komplex színházi nevelési előadások formai követelményei szerint dolgoztuk fel, így a diákok aktív, a történet gondolatiságát és cselekményét befolyásoló résztvevőivé válnak a programnak. Az előadást bizonyos pontokon megállítva, a fiatalokkal közösen játszunk és gondolkodunk a felmerülő kérdésekről. Párbeszédre hívjuk őket bizonyos helyzetek kapcsán, hogy azokat közelebbről átéljék, megvizsgálják és így hatékonyabban tanuljanak belőlük. Ezáltal a dráma elvont és szimbolikus világa konkréttá, abszurd párbeszédei és kérdései pedig a diákok személyes élményei által érthetőbbé válnak.

Az előadás játszásának díja: 40 000 Ft.

 

Anton Pavlovics Csehov: Sirály c. komplex színházi nevelési előadás (tervezett)

Színész-drámatanárok: Krupp Bence, Sziládi Hajna
Színházi nevelési konzulens: Kállai Ákos
Rendező: Barnák László

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 40 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc (szünet nélkül)
Fókusz: A lázadás határai és lehetőségei.

Módszertani tartalom:
Történetünk során a lázadások természetével és következményeivel kapcsolatban fogalmazunk meg kérdéseket, elsősorban Trepljov és Nyina karakterének elemzésén keresztül. A diákokkal közösen kutatjuk, hogy vajon mi állhat a fiatalok ellenállása mögött, milyen következményekkel járnak azok a saját és környezetük életére nézve. Miben lesznek általuk többek és mit veszítenek, valamint mit jelent önmagukká válniuk a történet során. A drámát a komplex színházi nevelési előadások formai követelményei szerint dolgozzuk fel, így a diákok aktív, a történet gondolatiságát és cselekményét befolyásoló résztvevőivé válnak a programnak.

 

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, így az első bemutató minden iskola számára ingyenes.

További információ, elérhetőség:
Kállai Ákos – színházpedagógus
+36308552081
kooperalo [at] szinhaz.szeged.hu